Året runt
För att papperspåsen inte ska gå sönder i botten, får inte matavfallet vara för blött och påsen måste
stå luftigt.
•När du ska slänga påsen, låt den inte stå direkt på exempelvis diskbänken. Då tränger fukten igenom
papperet ganska snabbt.
•Om du får mycket matavfall varje dag, så att varje lager i påsen inte hinner torka, byt påse ofta.
Fyll den i varje fall inte mer än upp till linjen.
•Låt matavfallet rinna av ordenligt innan det läggs i papperspåsen.
•Använd påshållaren/korgen du fått, så att papperspåsen ventileras och fukt avdunstar.
•Blanda i oblekt hushållspapper eller tidningspapper.
•Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den innan den slängs. Då håller sig kärlet rent längre.
Sommartips
Om sommaren blir som vi vill ha den, nämligen varm och solig, kan det vara på plats med några tips
om hur du undviker lukt och flugor i matavfallskärlet. Grundprincipen är att mindre fukt ger mindre lukt.
•Skölj illaluktande avfall som tex räk- och kräftskal i kallt vatten. Slå sedan in dem i ett tidningspapper
innan du lägger det i papperspåsen. (Är det långt kvar till tömning? Då är det bättre att slänga räk-,
kräftskal och annat illaluktande bland de brännbara hushållssoporna, i en väl hopknuten plastpåse.)
•Spola ur det bruna kärlet regelbundet.
•Försök att ställa kärlet på en skuggig och vädrad plats.
•Spreja lite ättika på botten och väggarna i kärlet. Det hjälper också till att avskräcka flugor.
•En tidning kan också läggas i botten av kärlet för att suga upp fukten.
Vintertips
Under vintern är risken för luktproblem betydligt mindre, men det händer att påsarna fryser fast i kärlet
om det står ute. Sparka lite på tunnan när det närmar sig hämtningsdags, så lossnar påsarna lättare.
Även soppåsarna i det brännbara kärlet fryser ibland fast och kan behöva en omskakning.
Säsongstips för sorteringen